Building Information Modeling (BIM)

Ce este Building Information Modeling (BIM)?

Building Information Modeling (BIM) descrie un mod de lucru inteligent bazat pe modelul 3D, care ofera specialistilor din domeniul arhitecturii, ingineriei si constructiilor (AEC) instrumentele necesare pentru planificarea, proiectarea, construirea si operarea eficienta si transparenta a cladirilor si a infrastructurii.

Eficienta rezulta pe de o parte din crearea modelului, din care pot fi obtinute la orice moment informatii consecvente cum ar fi planul, sectiunile transversale si vizualizari, si pe de alta parte din faptul ca modelul si datele pot fi utilizate cu ajutorul unor softuri specializate pentru determinarea costurilor si pentru simulari, calcule, verificari, pentru licitatii si pentru operarea ulterioara a cladirii.


Beneficiile BIM

Procesele de proiectare si executie bazate pe BIM imbunatatesc calitatea proiectarii si reduc in mod esential riscul proiectului. Elaborarea timpurie a modelului contribuie la optimizarea proiectului din multe puncte de vedere inca din fazele incipiente. Procesele BIM imbunatatesc in mod evident si comunicarea intre membrii echipei de proiect, ceea ce contribuie inca o data la o calitate ridicata a planificarii.

Un raport realizat de Center for Integrated Facilities Engineering din cadrul Universitatii Stanford evidentiaza avantajele BIM pe baza a 32 de proiecte:

  • Economii in cazul modificarilor neplanificate (pana la 40%)
  • Estimare mai exacta a cheltuielilor (devieri de numai 3%)
  • Determinarea mai rapida a cheltuielilor (economie de timp de pana la 80%)
  • Economii cu cheltuielile (pana la 10% din valoarea contractului)
  • Economii de timp (pana la 7%)

BIM aduce valoare pe durata planificarii:

  • Transferarea datelor cladirii pe intreaga durata de viata a acesteia, fara sa se produca pierderi de informatii de la o etapa la alta.
  • Economisirea timpului si reducerea erorilor prin transferul direct al informatiilor.
  • Vizualizari eficiente pentru prezentarea cu succes a unei propuneri.
  • Documentatii de proiect consistente si actuale.

BIM aduce valoare pe durata executiei:

  • Verificarea rapida a documentelor utilizate la executie in ceea ce priveste gradul lor de actualitate.
  • Calcularea necesarului de material pe santier si momentul in care acestea trebuie sa fie disponibil pe santier.
  • Estimarea mai precisa a costurilor de constructie.
  • Realizarea automata a elementelor de constructie pe baza datelor de calitate extrase din model.

BIM aduce valoare pe durata operarii:

  • Controlul cheltuielilor de operare care reprezinta 80% din cheltuielile efective ale unei cladiri, diferenta de 20% reprezentand cheltuieli de proiectare si executie.
  • Modelul digital al cladirii reprezinta baza pentru facility management-ului cladirii si pentru certificari ulterioare.

5 mituri despre Building Information Modeling (BIM)

BIM este doar pentru proiectele mari.

Nu, nu este corect. Desigur, cu cat proiectul este mai mare, cu atat sunteti mai implicat, coordonarea disciplinelor devine mai complexa, iar productia de planuri dureaza mai mult timp. In esenta, problemele sunt aceleasi, indiferent de marimea proiectului. Exista o valoare adaugata in modurile digitale de lucru, chiar si in cazul proiectelor mici. Ca si companie, identificati blocajele, dificultatile, si apoi vedeti daca exista modalitati de a le imbunatati.

BIM schimba complet modul in care planificam astazi .

Da si nu. BIM va schimba modul de a planifica, dar poate nu asa cum va asteptati. BIM nu inseamna eliminarea tuturor proceselor existente. De fapt, este exact opusul. BIM este despre crearea si imbunatatirea structurilor pe baza experientei pe care o avem. Rolul si responsabilitatile proiectului raman aceleasi, dar cu o mai buna comunicare, transparenta si intelegere.

Cu BIM se lucreaza intr-un singur model.

Nu este adevarat. Ideea ca toti planificatorii pot lucra pe un singur model este un mit. BIM nu este un model central, mai degraba o colectie de mai multe modele sau baze de date diferite, legate intre ele. Avantajul este ca fiecare parte implicata ramane proprietarul modelului si disciplinei sale. De asemenea, doar el are permisiunea de a face modificari.

Cu BIM trebuie sa schimb complet mediul de lucru CAD si IT.

Depinde de mediul de lucru actual. Majoritatea companiilor au deja computere performante si pot avea software compatibil cu BIM. Singurul lucru care lipseste este implementarea proceselor BIM. In acest caz, BIM este mai mult un proces de afaceri si o investitie in  instruirea angajatilor, decat intr-un mediu IT complet nou.

BIM functioneaza numai in colaborare cu alti planificatori.

Nu chiar. BIG BIM are nevoie de colaborarea planificatorilor pentru a impartasi modele si informatii. Dar, de asemenea, pentru a planifica viitorul unui proiect. Cu toate acestea, trebuie spus ca astfel de proiecte necesita o anumita experienta si competenta. Prin urmare, recomandam sa incepeti cu BIM ca si mod de lucru intern, pentru a va imbunatati propriile procese. Acesta se numeste little BIM. Odata ce ati implementat aceste procese, un proiect BIG BIM este urmatorul pas.


5 concepte referitoare la BIM

  1. BIM (Building Information Modeling) se refera la utilizarea modelului digital pentru a eficientiza proiectarea, constructia si operarea cladirii
  2. openBIM descrie o metoda de lucru BIM bazata pe formate de schimb neutre. Acestea sustin comunicarea intre echipele de proiect folosind diferite aplicatii software. De exemplu, transferul unui model din Revit in Allplan.
  3. IFC este un format de transfer al informatiilor care se afla in centrul openBIM. Daca arhitectul doreste sa distribuie modelul, trebuie sa faca un export IFC din software-ul sau de modelare, pe care apoi il poate transfera celorlalti parteneri implicati.
  4. LOD – Level of Detail or Development (Gradul de Detaliere sau Dezvoltare) descrie detaliul geometric al unui obiect BIM in diferite faze. Este o conventie BIM care inlocuieste conventiile traditionale de scalare a desenului. In loc de 1:100 – 1:10, vorbim despre LOD100-LOD500.
  5. LOI – Level of Information (Gradul de Informare) descrie continutul informational al unui obiect BIM la un anumit moment in proiect. LOI se refera la proprietatile unui obiect, de exemplu: dimensiunile, specificatiile materialelor, izolatia sau costul elementelor constructive.

Tehnologia BIM

Procesele si regulile BIM sunt implementate cu ajutorul tehnologiei BIM.

BIM tech

BuildingSMART este una dintre cele mai importante initiative internationale care contribuie la implementarea metodei BIM. BuildingSMART a contribuit in mod decisiv la nivel mondial la implementarea practica a BIM prin intermediul unor evolutii. Grupuri locale sunt implicate pentru a se asigura ca sunt considerate si elementele specifice fiecarei tari.