Studiu de caz Configurator de produse customX

De la ambarcatiuni sportive la centrale nucleare

Configuratorul de produse customX accelereaza dezvoltarea filtrelor de motorina

Din momentul in care Willibrord Lösing Filterproduktion GmbH din Hattingen a inceput sa utilizeze customX pentru configurarea filtrelor de motorina, timpul necesar adaptarii produselor existente s-a redus cu pana la 95%.Timpul de procesare a fost redus de la mai mult de 240 minute la 20 de minute – si aici este inclusa si documentatia completa. De asemenea, s-a imbunatatit comunicarea intre vanzari si echipa de dezvoltare, iar interfata cu sistemul ERP a oferit o securitate suplimentara.

Incepand cu anii 1980, Willibrord Lösing Filterproduktion GmbH (Lösing) dezvolta si produce filtre pentru motoare diesel, filtre care sa separe apa, impuritatile in suspensie si impuritatile din motorina. Filtrele sunt utilizate intr-o varietate mare de aplicatii – rutiere, navale, feroviare si imobile – atat in ambarcatiuni sportive mici, cat si in centrale nucleare. Marca de produse Separ este binecunoscuta printre producatorii de motoare – in special pentru ca firma reactioneaza foarte flexibil la specificatiile clientilor. Tehnologia de baza a acestor filtre este in continuare aceeasi ca cea de acum 20 de ani, insa aplicatiile necesita tipuri de filtre care difera semnificativ in ceea ce priveste marimea, materialele si fitingurile pentru conectare cu senzori de temperatura sau de nivel. De exemplu, filtrele pentru camioane trebuie sa fie cat mai mici, pentru autobuze cat mai usoare, locomotivele diesel necesita filtre incalzite, iar operatiile de filtrare redundante sunt indispensabile in constructia navala.

Creativitate dirijata de experienta

Asa cum se intampla in multe companii de tehnologie, nu inginerii din departamentul de R&D consiliaza clientii, ci experti extrem de specializati din vanzari. Dupa intalnirea cu clientul, acestia preiau ideile beneficiarului si, precum traducatorii, transmit specificatiile catre departamentul de R&D. Aceasta etapa dureaza destul de mult, deoarece specificatiile si solutiile din proiectare trebuie sa fie coordonate si optimizate in pasi succesivi.

In timp ce creativitatea, flexibilitatea si orientarea catre client reprezinta baza succesului companiei, era de dorit dirijarea creativitatii astfel incat clientii sa comande imediat varianta lor optima de produs. Aceasta ar fi consolidat pe mai departe pozitia departamentului de vanzari in ochii clientului, ar fi produs mai putine erori in configuratie, iar „istoricul” unui produs ar fi putut fi urmarit mai bine. Desigur, totul ar fi trebuit sa fie usor de gestionat. Cum s-ar putea realiza asta?
Managerul departamentului R&D, Alexander Texter, a descoperit intamplator solutia la evenimentul „Ziua Inventatorului” organizat de Man and Machine, si anume: customX. „Am vazut imediat ca acest configurator de produs este exact ceea ce avem nevoie”, spune Alexander Texter. El a reusit repede sa ii convinga pe superiorii sai de valoarea adaugata a acestui instrument.

Know-how transferat din mintea omului catre computer

Provocarea a fost aceea de a sistematiza cuprinzator variantele de produs si regulile pentru asamblarea componentelor, astfel incat utilizatorilor sa li se ofere o selectie simpla si precisa a tuturor optiunilor. „Acest lucru se poate realiza doar printr-o activitate de cercetare in cadrul companiei”, spune Alexander Texter, care era angajat la Lösing de mai putin de doi ani, la momentul achizitionarii customX. Dupa schitarea schematica a catorva „arbori de logica” a produselor, el si-a intervievat colegii, dintre care unii cu o vechime de cateva decenii in Lösing. S-a dovedit ca trebuie adresate intrebari foarte precise, iar cuvintele „dar, de fapt…” nu exista in vocabularul configuratorului de produs. Raspunsurile, cum ar fi „am facut acest lucru de cateva ori, dar nu a fost solicitat de multe ori” inseamna ca, fara exceptie, trebuie sa se stabileasca o regula si pentru aceasta varianta rara de configurare a produsului.

De asemenea organizarea optiunilor a necesitat o atentie deosebita: nu cumva fac parte din aceeasi familie de produse incalzitoarele pentru filtrele de 5 litri si 10 litri pe de o parte si filtrele de 40 de litri de cealalta parte, desi sunt diferite din punct de vedere tehnic? La Lösing ele apartin aceleiasi familii, chiar daca nu exista raspunsuri clare la astfel de intrebari. Foarte practic, customX ofera utilizatorilor toata libertatea de care au nevoie.

Construirea Regulilor – usoara, cu adevarat

In general, gestionarea software-ului s-a dovedit a fi pur si simplu placuta. „Daca exista o minima intelegere a modului in care sunt schematizate si sistematizate regulile, va veti intelege foarte rapid cu customX”, spune Alexander Texter. In doua saptamani a fost instruita persoana responsabila de dezvoltare in software si s-a reusit implementarea asa-numitei sistematizari. Deja, inca din timpul cursului, s-a reusit obtinerea si configurarea unor reguli simple pentru propriile lor produse. Dupa aceea, a fost oferita asistenta de cate ori a fost necesara. Majoritatea intrebarilor au primit raspuns telefonic; in cazuri mai complexe, consultantii au intervenit in mod activ.

Cercetarea reala si dezvoltarea regulilor a durat maxim sase luni. Deoarece activitatile zilnice, evolutiile noi ale produselor si ajustarile au trebuit rezolvate, durata totala a proiectului a fost de aproape un an, pana ca primul personal din vanzari sa poata utiliza configuratorul nou.

Clienti surprinsi in mod placut

Astazi toti angajatii din vanzari utilizeaza customX. Ei apreciaza faptul ca acest configurator este disponibil non-stop, sapte zile pe saptamana. Si clientii sunt uimiti de noua flexibilitate: chiar daca comanda este discutata si plasata cu putin timp inainte de inchiderea programului de lucru, clientul primeste imediat prin e-mail documentatia electronica completa.

Desigur, departamentul de dezvoltare lucreaza si cu customX: documentatia creata aici serveste ca baza pentru posibile ajustari pe termen scurt, pentru care nu exista inca reguli in customX. Sistemul este la fel de important atunci cand este vorba de a ajuta rapid personalul de vanzari, care nu-l utilizeaza in mod obisnuit. O adaptare sau o dezvoltare a variantelor, care dura jumatate de zi, poate fi acum finalizata in medie in 20 de minute – fara erori, desigur. Acest lucru este bun pentru clienti si bun pentru atmosfera de lucru.

De la configurator la ERP

Mai exista si alte avantaje: Alexander Texter a creat customX astfel incat sa se creeze o inregistrare si in sistemul ERP ,de fiecare data cand un client aproba un produs. Angajatul responsabil trebuie doar sa adauge datele suplimentare, cum ar fi numarul de articol specific clientului, persoana de contact si pretul – un pas mai departe catre o eficienta si fiabilitate mai mari. Si, daca un client are nevoie de o varianta de filtru pe baza unui model anterior, customX poate recalcula aceasta varianta intr-un timp foarte scurt. Orice schimbari si imbunatatiri care au fost adaugate in sistem intre timp vor fi „implementate” imediat. Deci, fiecare filtru nou este intr-adevar actualizat.

Pentru Willibrord Lösing Filterproduktion GmbH decizia pentru customX a fost un adevarat factor de succes. „Productivitatea noastra a crescut enorm”, declara Alexander Texter. „Colaborarea cu Man and Machine si-a dovedit inca o data valoarea.”

Tehnologia de filtrare nu s-a schimbat in ultimii 20 de ani – insa filtrele de motorina exista in nenumarate variante.