Studiu de caz EFdeN

Casa solara EFdeN Signature se proiecteaza BIM

Echipa EFdeN

Proiectarea si construirea unei cladiri implica o buna colaborare intre arhitecti, structuristi si ingineri, cu atat mai mult cand vorbim despre constructii eficiente energetic, despre care auzim tot mai des in ultimul timp. Aceasta colaborare si coordonare este incurajata si sustinuta de echipa EFdeN, ONG-ul studentesc din Romania ce se focalizeaza asupra proiectelor inovatoare in domeniul cladirilor sustenabile.

Principalul scop al EFdeN este educatia. Proiectul este compus dintr-o echipa de 60 de tineri din peste 10 domenii ce lucreaza in mod interdisciplinar la proiectarea si construirea unor case sustenabile ce reprezinta Romania la cea mai mare competitie de case solare din lume, Solar Decathlon. Impactul proiectelor echipei se rasfrange asupra intregii societati. Prin diferitele proiecte marca EFdeN se promoveaza o arhitectura integrata si inclusiva, introducerea inteligentei artificiale in constructie si adaptarea la mediul local.

Casa EFdeN reprezinta unul dintre cele mai curajoase proiecte ale echipei, locuinta fiind cea care a reprezentat Romania la finala internationala a Solar Decathlon Europe in 2014, la Versailles. In prezent, dupa un drum de peste 2500 km de la Versailles, casa EFdeN a fost adusa si reconstruita in Bucuresti, fiind deschisa saptamanal publicului pentru vizitare.

Ce fac ei acum?

EFdeN Signature este proiectul la care echipa lucreaza pentru editia de anul acesta a competitiei Solar Decathlon ce se va desfasura in Dubai. Casa va fi construita in Bucuresti incepand cu luna aprilie. Echipa foloseste BIM ca metoda de proiectare, avand astfel posibilitatea de a colabora mult mai bine in timpul etapei de design, fiind sustinuti de catre Man and Machine prin cursuri si consultanta in Revit. La inceputul lunii noiembrie, casa va fi dezasamblata si trimisa 5000 km pe mare si pe uscat catre Dubai, unde va fi reconstruita in doar 10 zile.

Fiind proiectata pentru a se putea integra atat in climatul oriental, cat si in cel din Romania, casa poate oferi o experienta unica si personalizata celor care locuiesc in ea, adaptandu-se utilizatorului sau, nu invers. Caracterul versatil al casei este generat de existenta spatiilor de locuit convertibile, obiectelor de mobilier modulare si a sistemelor controlate printr-o automatizare inteligenta.

Randare exterior
Randare Interior

BIM – un alt mod de a proiecta

La baza coordonarii si eficientizarii eforturilor din departamentele de arhitectura, structuri si instalatii a stat metoda de proiectare BIM. Building Information Modeling(BIM) este procesul prin care se creaza si utilizeaza informatii din proiectare coordonate, consecvente si calculabile. Prin acest sistem se genereaza modelele 3D ale cladirilor la nivel de detalii de executie, consecvente in planuri si rapoarte, facilitandu-se astfel verificarea interferentelor spatiale intre sisteme. BIM ofera posibilitatea interconectarii aplicatiilor de analiza, simulare si cost. De asemenea, ajuta la vizualizarea la toate scarile si fazele proiectului a modelului 3D. Un astfel de concept a modificat felul in care profesionistii din toata lumea proiecteaza, construiesc si gestioneaza constructiile.

Screenshot_Revit

Man and Machine a oferit echipei EFdeN asistenta in proiectarea BIM si a invatat studentii sa foloseasca programul Revit. Prin intermediul informatiilor nou asimilate, ei au putut sa proiecteze mai eficient, mai repede si fara erori cauzate de lipsa coordonarii. Diferitele departamente ale echipei au lucrat in acelasi model Revit, fiecare participant avand acces la ceea ce lucreaza intreaga echipa. Mai mult, au putut anticipa cantitatea de materiale, lucru necesar, intrucat echipa se bazeaza pe parteneriate cu diverse companii pentru a duce proiectul la bun sfarsit.

EFdeN reprezinta in acest moment unul dintre cele mai importante ONG-uri centrate pe sustenabilitate din Romania, cu proiecte inovatoare in domeniul cladirilor eficiente energetic, aducand natura cat mai aproape de spatiul in care locuim.

Echipa EFdeN organizeaza in fiecare duminica, in intervalul 12:00 – 16:00, vizite ghidate dedicate publicului larg, la Casa EFdeN, localizatǎ pe bulevardul Pache Protopopescu nr. 66, in spatiul Facultatii de Inginerie a Instalatiilor.