Studiu de caz Swissgrid

Swissgrid gestioneaza mai eficient informatiile despre infrastructura cu ajutorul tehnologiei AutoCAD Map3D Enterprise

AutoCAD Map 3D Enterprise include modele de date specifice industriei , astfel fiind usor de aplicat datelor companiei noastre regulile specifice industriei de transport a energiei electrice. Tehnologia software ne ajuta sa identificam si rezolvam in mod inteligent erorile din retea. Solutia aleasa ne permite sa editam modelele de date conducand astfel la o personalizare si sincronizare mai usoara cu cerintele regionale si interne.

In 2007, The Electricity Supply Act (StromVG), a reorganizat piata de energie din Elvetia, rezultand separarea in companii care genereaza, tranzactioneaza, distribuie si transporta energia electrica. Swissgrig a devenit operatorul sistemului national elvetian de transport, cu responsabilitati in operarea, securitatea si extinderea unei retele de inalta tensiune, in lungime de peste 6700 km. Pentru a ajuta procesul de localizare si gestionare a infrastructurii existente, Swissgrid a ales AutoCAD Map 3D Enterprise, Oracle Spatial si SAP. AutoCAD Map 3D Enterprise da posibilitatea companiei sa gestioneze informatiile despre retea folosind modele de date inteligente. Autodesk Infrastructure Map Server ofera posibilitatea Swissgrid sa puna in comun modelul de date integrat in toate departamentele companiei, prin intermediul unui browser web. AutoCAD Map 3D Enterprise si Autodesk Infrastructure Map Server ajuta Swissgrid sa:

  • Imbunatateasca precizia datelor despre patrimoniu si a hartilor despre infrastructura existenta;
  • Foloseasca informatii integrate GIS si CAD pentru a gestiona datele despre retea;
  • Furnizeze harti si planuri de situatii angajatilor din birouri si de pe teren;
  • Opereze reteaua in mod securizat, eficient si cu costuri scazute.

Provocarea

Swissgrid a inceput procesul de preluare a retelei de transport de la operatorii regionali, imediat dupa infiintare. Retaua de transport este alcatuita din peste 6,700 km. de linii de transport, deservite de peste 900 de unitati regionale de producere a energiei electrice. Conducerea companiei a decis ca pentru a opera reteaua in mod eficient, Swissgrid are nevoie sa gestioneze reteaua prin intermediul unei solutii integrate CAD si GIS. De asemenea, au decis ca trebuie gasita o modalitate de a distribui in mod eficient informatia in mediu intern.

Pe parcurs ce Swisssgrid a explorat optiunile, compania s-a uitat mai atent la operatorii zonali care va trebui sa ii preia. Calitatea si exactitatea datelor varia considerabil – un lucru obisnuit pentru datele despre infratructura mai veche. De exemplu, unele date contineau informatii evident eronate, cum ar fi linii de inalta tensiune conectate direct la linii de joasa tensiune. Compania a dorit sa gaseasca o cale de identificare si de rezolvare a acestori tipuri de erori, inainte de a le folosi in sistemul propriu de gestionare a retelei.

“Swissgrid doreste un sistem de management al infrasructurii care sa ajute la localizarea si mentenanta retelei gestionate” spune Zoran Brankovic, GIS Manager la Swissgrid. “Managementul infrastructurii poate fi eficient doar folosind date precise. Asa ca, am cautat un sistem care sa ne ajute sa identificam si rezolvam problemele cu precizie”

Solutia

Swissgrid a decis implementarea tehnologiei AutoCAD Map 3D Enterprise, care contine functionlitatile anterioare ale AutoCAD Map 3D si Autodesk Topobase Client, pentru a localiza si gestiona informatii despre infrastructura proprie. AutoCAD Map 3D Enterprise a fost ales din mai multe motive. Tehnologia permite accesul la o gama variata de date CAD si GIS, si poate folosi o baza de date Oracle Spatial pentru a inmagazina atribute si date georeferentiate despre retea. AutoCAD Map 3D Enterprise ofera de un mediu de lucru flexibil, permitand integrarea acestuia cu sitemul Swissgrid de management al fortei de munca si alte sisteme de business SAP ale companiei. Modulul specific de industrie al AutoCAD Map 3D Enterprise s-a dovedit a fi un argument decisiv in luarea deciziei de catre Swissgrid.
“AutoCAD Map 3D Enterprise include modele de date predefinite pentru industrie, asa ca este usor pentru noi sa aplicam datelor despre retea regulile specific, bazate pe standardele de transport ale energiei electrice” explica Zoran Brankovic. “Tehnologia ajuta la gasirea si rezolvarea in mod inteligent a erorilor. Solutia ne permite sa modificam modelul de date astfel incat acesta sa corespunda nevoilor noastre si cerintelor regionale. Nu avem nevoie sa apelam la un specialist in baze de date sau un programator pentru a modifica proactiv standardele modelului. Pot sa o fac si singur.”

Imbunatatirea calitatii datelor

Dupa alegerea AutoCAD Map 3D Enterprise si Oracle Spatial, Swissgrid a intampinat provocarea de a transfera datele despre retea, gestionate de fiecare operator regional in parte, in sistemul integrat propriu. Man and Machine, Partener Gold Autodesk cu sediul in Germania, a ajutat Swissgrid sa dezvolte un flux de lucru de incarcare a datelor in noul sistem.

Deoarece modulele inteligente de industrie ale AutoCAD Map 3D Enterprise ar fi blocat o mare parte din date datorita inconsistentei lor, echipa de implementare a decis sa le anuleze capabilitatile acestora, pentru inceput. Odata ce datele au fost incarcare in sistem, specialistii au rulat o scanare a calitatii acestora, avand la baza regulile modelului de industrie. AutoCAD Map 3D Enterprise a semnalat toate erorile gasite. Echipa de proiect a analizat si corectat rapid o mare parte dintre acestea. Pentru o alta parte dintre ele a fost necesara o inspectie pe teren si o actualizare a situatiei retelei. In aceste cazuri solutia aleasta a ajutat la localizarea pe teren a zonelor in care era necesara o revizie a informatiei.

“AutoCAD Map 3D Enterprise a identificat problemele legate de calitate a datelor” spune Beat Dietsch, inginer de proiect la Man and Machine. “Am putut corecta erorile mai usor. Ca rezultat, Swissgrid va avea la dispozitie date mai precise in timpul gestionarii retelei. Compania va avea vizibilitate mai mare asupra datelor despre echipamente si locatiile acestora, ceea ce ii va permite sa opereze si sa mentina serviciul de transport in mod eficient”.

Rezultatul

In timp ce Swissgrid se indreapta spre obiectivele asumate, de a avea controlul complet al retelei de transport energie electrica din Elvetia, AutoCAD Map 3D Enterprise le pune la dispozitie instrumentele necesare unui proces sigur si coerent de gestionare a retelei bazat pe date precise si exacte. “Cum poti gestiona un patrimoniu daca nu stidin ce este constitiut si unde se afla acesta?” intreaba Brankovic. “AutoCAD Map 3D Enterprise ne-a ajutata sa imbunatatim acuratetea datelor companiei. Un management eficient al retelei si date precise despre aceasta sunt elementele esentiale ale planului nostru de operare in siguranta, de incredere si cu costuri reduse a sistemului de transport al energiei electrice elvetian”

Acces mai rapid la retea

Doar 10 angajati Swissgrid au acces direct la date si la locatia in care acestea sunt inmagazinate prin intermediul AutoCAD Map 3D Enterprise. Aceasta nu inseamna insa, ca restul angajatilor folosesc informatia pe hartie sau alte metode manuale de acces la informatiile despre infrastructura. Cu doar un computer si acces al reteaua intranet a companiei, 360 de angajati Swissgrid pot folosi si localiza informatia necesara proceselor de lucru, cu ajutorul Autodesk Infrastructure Map Server. Tehnologia software le permite sa obtina harti generate dinamic, ale elementelor retelei. Angajatii acceseaza hartile la birou, pe statiile de lucru, sau pe teren cu ajutorul dispozitivelor mobile.

“Cand un angajat are nevoie de date despre un echipament, acesta poate obtine foarte usor un raport cu detalii despre acesta” spune Brankovic. “Un technician de pe teren, spre exemplu, poate avea nevoie sa stie ce echipament este legat de un stalp de sustinere. El introduce numarul stalpului in Autodesk Infrastructure Map Server si acceseaza informatia necesara. Daca angajatul nu se afla in locatia unde trebuie sa intervina, poate genera o harta care sa il ajute sa ajunga acolo cat mai repede.”