Modul de lucru integrat BIM face ca Spitalul Universitar Zealand sa functioneze in timpul unei extinderi majore

Proiect: Extinderea si Reconstructia Spitalului Universitar Zealand

Locatie: Køge, Danemarca

Finalizare: servicii de proiectare prestate in 2018, constructie 2019-2024
Managementul general al proiectului: Politecnica Ingegneria ed Architettura Soc.Coop
Arhitectura: Politecnica Ingegneria ed Architettura Soc.Coop
Antreprenor de constructii: JV Itinera Spa (Gavio Group, Leader) si C.M.B. (Partener) pentru Autoritatea Regionala Daneza „Regiunea Zelanda”
Coordonare BIM: Politecnica Ingegneria ed Architettura Soc.Coop
Planificator instalatii (MEP): Politecnica Ingegneria ed Architettura Soc.Coop
Suprafata proiectului: 110.000 m²
Software MagiCAD: MagiCAD Electrical, Ventilation and Piping pentru Revit, MagiCAD Cloud, MagiCAD Sprinkler, MagiCAD Supports & Hangers

Proiectul de extindere si reconstructie a Spitalului Universitar din Danemarca in Køge este realizat in timp ce se deruleaza activitatile zilnice ale spitalului. Aceasta abordare a prezentat o complexitate si o provocare pentru procesul de proiectare si constructie. Solutia a fost un proces de proiectare digitala participativ si un flux de lucru integrat BIM, de modelare a informatiilor de constructie. Politecnica Ingegneria e Architettura, o firma lider de consultanta in proiectare pentru arhitectura, inginerie si urbanism din Italia, este specializata in aceasta solutie inovatoare. Un total de 1.050 de profesionisti au lucrat impreuna la acest proiect, care a solicitat o colaborare sofisticata cat si proiectare si gestionare a datelor la scara larga. Politecnica s-a bazat pe platforme si instrumente software BIM de ultima generatie, inclusiv MagiCAD pentru Revit, pentru a proiecta sistemele mecanice, electrice si sanitare (MEP).

Imagine 3D a Spitalului Universitar Zealand. Imagine din portofoliul companiei Politecnica
Profil companie si proiect

Politecnica este o companie experta in supravegherea si dezvoltarea proiectelor de referinta in sectorul Sanatatii. Experienta lor in proiecte de succes include Complexul Spitalului Universitar din Sassari, Noul Spital din Pordenone, Noul Spital La Spezia, Institutul de Rinichi din Africa de Est din Nairobi si multe altele. Detinuta in totalitate de actionariat italian, Politecnica este una dintre companiile italiene de top care furnizeaza servicii integrate de arhitectura, inginerie si planificare urbana. Cu peste 40 de ani de experienta, trei birouri italiene, opt filiale internationale si aproape 250 de angajati, compania este renumita la nivel global pentru abordarea sa colaborativa a solutiilor de proiectare. Abordarea BIM multidisciplinara avansata a companiei Politecnica este unul dintre motivele pentru care au aderat la proiectul Spitalul Universitar Zealand.

Spitalul Universitar Zealand (ZUH) este situat la sud de Copenhaga in Køge. Cladirile existente ale spitalului vor fi reconstruite, iar intreaga zona va fi extinsă de la 64.000 m² la 185.000 m². Capacitatea de paturi va fi de 789, fiind unul dintre cele mai mari spitale din Europa de Nord. Toate sectiile spitalicești regionale, unitatile de urgenta si de cercetare vor fi mutate la ZUH, urmand sa aiba o structura unica, nou construita. Va avea cinci etaje dedicate sectiilor si trei etaje dedicate tehnologiilor inalte, precum buncarele de radioterapie. Noul spital universitar din Danemarca isi propune sa devina un centru pentru cercetarea stiintelor biomedicale moderne, gazduind in acelasi timp facilitati spitalicesti de ultima generatie. In proiectarea arhitecturala sunt luate in considerare si activitatile didactice si de congres. Proiectul este de asteptat sa fie finalizat in 2024.

Imagine 3D a Spitalului Universitar Zealand. Imagine din portofoliul companiei Politecnica
Provocarea: derularea unui proiect de reconstructie si extindere in timp ce cladirea este in functiune

In calitate de lider de proiect al grupului international de consultanti in proiectare, Politecnica s-a confruntat cu provocarea de a mentine spitalul in functiune pe durata intregului proiect de reconstructie si extindere.

Enea Sermasi, inginer partener si sef de dezvoltare a afacerilor internationale la Politecnica, explica: „O cerinta esentiala din partea clientului a fost asigurarea activitatii spitalicesti neintrerupte pe toata durata implementarii proiectului. Aceasta cerinta a reprezentat cea mai mare provocare pentru Politecnica, deoarece a necesitat o planificare si coordonare extrema a tuturor partilor, inclusiv a personalului de operatiuni al spitalului, pe langa echipele mari de proiectare a constructiei. Un element cheie in optimizarea managementului zilnic al intregului proiect a fost comunicarea cu personalul responsabil cu operatiunile spitalului, cu autoritatile, cu firma de constructii si alti subcontractanti. La Politecnica, ne bazam pe un proces de proiectare participativ ca strategie principala pentru a oferi solutii comune, stabile si de lunga durata.”

Andrea Relli, arhitect si manager BIM la Politecnica, spune: „Echipele de proiectare Politecnica au lucrat simultan la disciplinele lor din doua birouri diferite din Italia. Partile interesate ale proiectului se aflau in Danemarca si li s-a cerut sa participe la fiecare pas al procesului. Prin urmare, interactiunea, colaborarea si comunicarea trebuiau sa fie independente de timp si spatiu de lucru. Provocarea coordonarii a facut necesara utilizarea instrumentelor inteligente pentru a gestiona nevoile si prioritatile proiectului.”

Solutia: managementul BIM la scara larga

Procesul de proiectare a fost realizat in intregime pe platforme BIM pentru a asigura schimbul, cooperarea si comunicarea fara intreruperi intre proiectantii din toate disciplinele si partile interesate. Modelele BIM ale acestui proiect, inclusiv cele de arhitectura, instalatii (MEP), structura, mobilier si chiar peisaj, au oferit un model digital precis al viitorului Spital Universitar Zealand si caracteristicile acestuia chiar inainte de constructie.

„Organizarea BIM a acestui proiect la scara larga a permis estimari paralele de buget si cronologie in timpul fazelor de proiectare pentru toate disciplinele, cat si achizitionarea de mobilier si selectia furnizorilor. A avut ca rezultat aprobari rapide ale clientilor si un proces general de proiectare”, explica Relli. „Proiectul a necesitat si profesionisti BIM cu inalta calificare. Fiecare client, antreprenor si disciplina de proiectare are propriul coordonator BIM si manager BIM.”

Utilizarea MagiCAD pentru Revit pentru a proiecta sistemele de instalatii (MEP)

Pentru a gestiona volumul mare de sarcini detaliate de proiectarea BIM, echipa de proiectare a instalatiilor (MEP) din Politecnica a lucrat cu MagiCAD pentru Revit. Acest software avansat de modelare multidisciplinara include calcule MEP si de sunet, detectarea ciocnirilor si o vasta biblioteca de continut BIM. Ca urmare, au fost generate peste 60 de fisiere Revit pentru aceasta parte a proiectului cu MagiCAD pentru Revit, inclusiv peste 1.000 de kilometri de retele si conducte mecanice si hidrosanitare cat si peste 1,2 miliarde de obiecte BIM modelate.

Economisirea timpului de modelare cu MagiCAD Cloud BIM Object Library

MagiCAD ofera cea mai mare selectie din lume de obiecte BIM verificate de producator, inclusiv specificatii functionale si geometrice.

„Toate obiectele MEP utilizate in modele au fost preluate direct din biblioteca MagiCAD Cloud, economisindu-ne un timp enorm de modelare si oferind in acelasi timp o precizie mai mare. Baza de date extinsa a familiilor MEP ne-a permis sa avem un set de date comun de familii partajat cu membrii echipei de sisteme mecanice situate la doua filiale diferite, dar care proiectau simultan”, spune Andrea Relli.

Proiectarea sistemelor MEP a Spitalului Universitar Zealand cu MagiCAD pentru Revit. Imagine din portofoliul companiei Politecnica
Detectarea automata si in timp real a coliziunilor

Avand in vedere complexitatea modelelor multidisciplinare, posibilitatea unor coliziuni intre sisteme tehnice, structura si arhitectura a fost mare. Modelele MEP create cu MagiCAD beneficiaza de un instrument nativ de detectare a coliziunilor usor de utilizat, care face coordonarea dintre diferitele discipline de proiectare mai usoara, mai rapida si mai fiabila. MagiCAD Clash Detection identifica doua tipuri de coliziuni – coliziuni dure in care elementele se ciocnesc fizic si coliziuni soft in care ciocnirea are loc intre zonele de degajare definite pentru obiecte. In plus, instrumentul creeaza un raport de conflict pentru coordonare, permitand partajarea usoara a raportului si a detaliilor cu toti partenerii de proiect.

Relli explica: „Coordonatorii BIM ai fiecarei discipline s-au concentrat in mod deosebit pe solutionarea conflictelor dintre diferitele modele BIM pentru a minimiza riscul de confruntari in timpul constructiei. MagiCAD a permis detectarea instant si la cerere a coliziunilor dure si soft in intregul nostru proiect.”

Data Drive PEM Design

Relli este un sustinator puternic al proiectarii instalatiilor bazate pe date. In acest proiect specific, prefabricarea a fost o conditie prealabila, iar Politecnica a trebuit sa defineasca performantele si parametrii elementelor in faza de proiectare. Utilizarea MagiCAD pentru Revit l-a ajutat pe Relli si echipele sale de proiectare sa modeleze mai rapid si mai precis.

Alte caracteristici software care merita mentionate, cum ar fi plasarea automata a suspensiei in jurul conductelor si retelelor si in special raportul de cadere de presiune efectuat cu MagiCAD, sunt foarte usor de utilizat si economisesc timp”, spune Relli. „In timp ce vechea cladire ZUH are doar 10 metri inaltime, noua cladire va fi ridicata la 55 de metri. In cladirile cu mai multe niveluri, calculele caderii de presiune sunt foarte importante in proiectarea sistemului mecanic. Acest instrument din MagiCAD pentru Revit este usor de aplicat si l-am folosit pentru tevi, conducte si sprinklere.”

„Datorita preciziei elementelor, estimarile de materiale pentru faza de constructie au fost mai exacte, iar simularea costurilor mai realista. In general, cantitatea de informatii din interiorul modelelor a imbunatatit termenele si a dus la economii de costuri in timpul constructiei prin reducerea greselilor de instalare si a risipei de materiale”, conchide Andrea Relli.

Previous

Invitatie Webinar Autodesk: 3 moduri in care proiectarea si productia beneficiaza in urma utilizarii datelor CAD intr-o platforma Cloud


Click here to view all of our blog posts