Proiectarea si realitatea virtuala

Tehnologia a evoluat foarte mult si acest lucru ne influenteaza toate aspectele din viata de zi cu zi. Nu face exceptie de la aceasta regula activitatea de proiectare. Tot mai multe tehnologii avansate sunt prezente si cerute in domeniul constructiilor.

Una dintre aceste tehnologii care a evoluat tot mai mult si a devenit din ce in ce mai accesibila este Realitatea Virtuala.

La ce ne ajuta aceasta tehnologie

Unul dintre cele mai importante aspecte legate de proiectare este transmiterea informatiilor si intentiilor de proiectare catre investitorii si beneficiarii acestor proiecte. De cele mai multe ori beneficiarii nu sunt persoane cu pregatire tehnica astfel incat sa inteleaga conceptele de proiectare din desene clasice. De aceea este foarte util ca proiectantii sa poata sa prezinte acestora modele impreuna cu conceptul ce se doreste a fi proiectat intr-o forma cat mai usor de urmarit si cat mai aproape de realitate.

Un prim pas in imbunatatirea comunicarii intentiei de proiectare a fost facut prin trecerea de la proiectarea in plan (planseta si mai apoi CAD) a structurilor la proiectarea in 3D cu ajutorul programelor ce au adoptat conceptul BIM.

Urmatorul pas este vizualizarea acestor modele BIM ale cladirilor cu ajutorul echipamentelor pentru realitate virtuala si realitate mixta. Iata cateva exemple de astfel de echipamente:

 

 

 

 

 

Vizualizarea interactiva aduce proiectul la viata. Cu ajutorul realitatii virtuale putem explora designul inainte de a fi construit.

Ce solutii Autodesk putem folosi pentru vizualizare

Principalele instrumente dezvoltate de Autodesk pentru a acoperi aceasta nevoie de vizualizarea din industria AEC sunt prezentate in schema de mai jos:

Putem observa doua tipuri de flux de lucru:

  • Incepatori (albastru) – acesta se adreseaza persoanelor cu mai putina experienta in generarea de continut vizual de inalta calitate. Acest flux de lucru nu necesita cunostinte foarte avansate de utilizare a programelor de randare sau detinerea de statii grafice performante care sunt necesare pentru randari de inalta calitate. Este suficienta cunoasterea si utilizarea programului Autodesk Revit, dupa care, cu ajutorul catorva setari minime, modelul poate fi trimis in Cloud pentru randare cu Revit Live. Se obtine un model randat la o calitate suficient de buna pentru a fi prezentat mai departe si chiar explorat cu ajutorul tehnologiei VR.
  • Experti (verde) –  acesta se adreseaza persoanelor cu experienta in manipularea modelelor pentru randare. De asemenea este necesara si utilizarea unor statii de lucru ceva mai performante insa rezultatele obtinute sunt de cea mai buna calitate. Modelul proiectat in Revit se va prelucra cu ajutorul tehnologiilor 3Ds Max si Stingray pentru ca rezultatul obtinut sa fie vizualizat mai apoi cu echipamentele de realitate virtuala.

In vederea explorarii, dezvoltarii si includerii acestor tehnologii noi in produsele sale Autodesk a deschis de curand Centrul de Excelenta Autodesk VR  in Munchen.

Previous

Utilizarea entitatilor Feature Lines in modelarea suprafetelor

Stalpisori „automati” in Autodesk Revit

Next

Click here to view all of our blog posts