Integrarea datelor Open Street Map in Autodesk Revit cu Dynamo

Pentru o cat mai buna amplasare a modelelor arhitecturale BIM in cadrul unei zone urbane /rezidentiale si pentru a observa modul in care acestea sunt influentate de elementele invecinate(constructii rezidentiale, drumuri de access, sosele, retele edilitare, etc), Autodesk Revit permite integrarea  automata a datelor opensource Open Street Map (OSM) cu ajutorul plugin-ului Elk .

Acest plugin se instaleaza destul de usor ca pachet suplimentar in aplicatia de programare visuala Dynamo. Functionalitatea acestui instrument este de a transforma datele (amprenta la sol a cladirilor) de pe platforma Open Street Map, in volume tridimensionale si de a le colora pe fiecare in functie de o anumita proprietate stocata.

Pentru acest lucru, trebuie parcursi anumiti pasi:

 • Descarcarea datelor OSM.

Datele se pot descarca gratuit de pe site-ul www.openstreetmap.org, cu ajutorul comenzii Export. Utilizatorul are de asemenea posibilitatea de a-si genera manual extend-ul zonei de interes. Datele extrase sunt salvate cu extensia .osm.

 • Importul datelor OSM si conversia lor in Dynamo.

Pentru a importa datele Open Street Map, trebuie instalat pachetul Elk. Din acest pachet vor fi utilizate nodurile OSM.OSMData si OSM.Location.

Utilizatorul trebuie sa creeze doua noduri de tip “string”, unul care citeste elementele cu valoarea “building” si al doilea nod cu valoarea “*” care extrage toate subtipurile elementelor de tip “building”.

 • Crearea limitelor poligonale ale cladirilor.

Acest lucru este posibil cu ajutorul nodului Polygon.ByPoints, care au ca date de intrare punctele extrase din datele OSM ce vin sub format X, Y.

 • Conversia poligoanelor in volume tridimensionale cu diverse inaltimi.

Informațiile furnizate de OSM nu conțin înălțimi ale clădirii, așa că vom genera în mod aleatoriu înălțimi folosind un nod din pachetul LunchBox numit „LunchBox Random Numbers”.

Datele de intrare sunt urmatoarele:

 • „Min”: valoare minima.
 • „Max”: valoare maxima.
 • „Amount”: numarul de elemente.
 • „Seed”: secventa aleatorie de generare.
 • Crearea volumelor in Autodesk Revit.

Pentru exportul geometriilor din Dynamo in Autodesk Revit este folosit nodul DirectShape.ByGeometry.

Categoria de elemente utilizata in stocarea acestor obiecte este de tip “Mass”, iar materialul de reprezentare este cel implicit (“Default”).

 • Aplicarea simbologiei dupa volum.

Simbologia volumelor se realizeaza folosind nodul “Element.OverrideColorInView” si cuprinde urmatoarele date de intrare:

 • Geometria volumelor definite de nodul “DirectShape.ByGeometry”.
 • Culoarea definita de nodul “Color Range”.

Rezultatul final in Autodesk Revit este urmatorul:

Nota:  Timpul de procesare al datelor va fi direct proportional cu cantitatea de informatie extrasa, de aceea se recomanda alegerea unor zone mici cu un numar moderat de elemente.

Previous

Webinar: FUSION 360. SHAPE OPTIMISATION. EPISOD 1

Video Webinar: „FUSION 360. SHAPE OPTIMISATION. EPISOD 1”

Next

Click here to view all of our blog posts