Specificatii pe model (Model Based Definition) in Autodesk Inventor

Multi producatori au incercat sa elimine modul clasic de redactare a documentatiei. De foarte mult timp este posibila fabricarea unei piese numai pe baza informatiilor preluate direct din modelul digital. Furnizarea codului G derivat din modelul 3D unei masini CNC este deja o practica obisnuita in productie. Cum ramane insa cu piesele si subansamblurile care inca necesita un operator calificat? Cum putem livra tolerante de prelucrare si instructiuni de asamblare pentru productie fara o documentatie 2D adecvata?

Raspunsul se gaseste intr-un proces relativ nou numit Model Based Definition.
Definirea specificatiilor pe model (MBD) reprezinta procesul de adaugare in modelul 3D a tuturor informatiilor necesare instructiunilor de fabricare. Modelul este apoi transmis productiei pentru asamblare sau prelucrare. Deoarece acest proces elimina intregul pas de redactare, devine mult mai eficient in raport cu fluxul de lucru traditional, „pe hartie”.

Datorita formatelor digitale flexibile: PDF, 3D PDF si DWF, printarea si producerea desenelor de hartie a fost redusa in mare masura. Cu ajutorul procesului MBD, devine posibila eliminarea completa a redactarii clasice a documentatiei. Tabletele folosite pentru vizualizarea desenelor 2D pot fi acum utilizate pentru a afisa intregul model 3D, completat cu tolerante si instructiuni de asamblare.

Model Based Definition pentru piese si subansambluri

Odata cu introducerea aplicatiei Autodesk Inventor 2018.1, avem posibilitatea de a adauga adnotari 3D la componente si ansambluri, plasand informatiile despre fabricarea produsului direct in modelul 3D. Comenzile pentru adaugarea acestor informatii se afla acum in meniul Annotate disponibil in comenzile de modelare a pieselor si subansamblurilor. Meniul Annotate ofera suport complet pentru dimensionarea geometrica si adaugarea de tolerante. Atunci cand creati note pentru tolerante, un consultant (Tolerance Advisor) afiseaza mesaje informative sau avertizari privind potentiale probleme si neconcordante.

Versiunea Inventor 2018.1 accesibila din contul Autodesk ofera posibilitatea de a adauga adnotari 3D pentru subansambluri. Diferenta simpla intre mediul part si assembly este absenta anumitor functii care sunt prezente numai in instructiunile de fabricare. Cotele, notele pentru gauri, rugozitatea si starea suprafetei, notele generale sunt disponibile pentru atat pentru piesele 3D, cat si pentru subansambluri.

Adnotarile 3D pe care le adaugam in modele sunt salvate in dosarul Annotations din browserul de model. In mod normal, se creaza vizualizari individuale pentru vederile clasice: Front, Top, Right si Isometric, astfel incat adnotarile 3D sa fie vizibile automat in fiecare vedere si ascunse manual in anumite vederi unde nu sunt relevante. Fiecare vizualizare salveaza starea de vizibilitate pentru toate adnotarile 3D, existand si optiuni pentru a ascunde adnotarile 3D si adnotarile componentelor cu comanda Object Visibility din meniul View.

Modelele 3D cu instructiuni de adnotare 3D sunt deja adoptate de multe companii care au realizat tranzitia de la desenele tradiționale 2D, acordand o aceeasi atentie in producere echivalentului modern. Deci, va recomand sa experimentați acest flux nou de lucru pe care, probabil, il veti folosi mai repede decat credeti.

Previous

Raportarea unghiurilor de racordare in retelele edilitare

Prezentarile in Revit pot fi vizual atractive

Next

Click here to view all of our blog posts