Tuning pentru Revit

Stim ca acest termen este preluat din domeniul auto, insa credem ca putem aplica principiile lui si in cazul de fata. Ce vrem sa spunem prin tuning pentru Revit?

In momentul in care am achizitionat aplicatia Revit si am instalat-o, putem sa ne apucam de lucru si sa incepem sa modelam. Daca suntem incepatori atat in utilizarea aplicatiei cat si in domeniul de proiectare, prima impresie va fi ca avem la dispozitie toate instrumentele si elementele necesare pentru a face orice fel de proiect. Pentru inceput e posibil sa ne descurcam cu aplicatia asa cum este ea disponibila dupa instalarea standard.

Dupa ce incepem sa invatam mai bine ce poate face aceasta aplicatie si in momentul in care suntem implicati in proiecte din ce in ce mai complexe si mai interesante, incepem sa descoperim ca exista nevoi pe care nu le putem acoperi cu optiunile si comenzile standard din Revit. Acest lucru insa nu este de fapt o problema a Revit, ci o regasim in mod sigur la toate aplicatiile de gen din industrie. Unele aplicatii fac anumite operatiuni mai bine decat celelalte insa pana acum nu am intalnit aplicatia perfecta care sa acopere toate nevoile posibile.

In acest caz care ar fi solutia pentru Revit? Asa cum am spus si in titlu, o sa facem un mic tuning pentru Revit. Prin tuning ne referim la faptul ca putem instala in Revit diverse aplicatii de tip Add-on care vin sa imbunatateasca si sa imbogateasca functionalitatile Revit. Pentru aceste add-on, Autodesk a creat un site unde le puteti regasi. Acest magazin virtual de aplicatii, numit Autodesk App Store seamana foarte mult cu magazinele de aplicatii pentru telefoanele mobile (gen Magazin Play pentru Android sau AppStore pentru Apple).

Tuning - Autodesk App Store
Tuning – Autodesk App Store

Va invitam sa descoperiti cateva asemenea aplicatii:

SOFiSTiK BiMTOOLS

Tuning - SOFiSTiK BiMTOOLS
Tuning – SOFiSTiK BiMTOOLS

Aceasta aplicatie gratuita este realizata de producatorul german SOFiSTiK. Printre cele mai interesante functii aduse precizam urmatoarele:

  • Positioning – Ajuta utilizatorul la numerotarea automata a elementelor din model dupa reguli stabilite de utilizator
  • Dimensioning – Optiuni aditionale pentru cotarea automata a elementelor in vederi
  • Altitudes of openings – cotarea golulilor in elevatie
  • Formwork Areas – Calculul suprafetelor cofrate ale elemetelor

Export/Import Excel

Tuning - Import/Export Excel
Tuning – Import/Export Excel

Aceasta aplicatie gratuita este produsa de compania BIMOne si permite exportul/importul tabelelor de cantitati (Schedule/Quantities) din Revit in fisiere Excel.

RAAPS II

Tuning - RAAPS II
Tuning – RAAPS II

Aceasta aplicatie este de asemenea gratuita si utila pentru partea de arhitectura dar nu numai. Printre principalele functionalitati si cele mai utilizate mentionam:

  • AutoJoin – Functionalitatea ce permite utilizarea comenzii Join sau Swich Join Order in Revit pentru mai multe obiecte in acelasi timp. Aceste operatiuni sunt destul de des necesare in Revit si consuma timp iar aceasta functionalitate ne permite automatizarea acesteia.
  • Floor Generator –  O alta operatiune ce consuma timp este modelarea planseelor arhitecturale pentru finisaje. In mod normal in fiecare camera din cladire trebuie definit manual un planseu cu straturile de finisaje prin indicarea conturului. Aceasta operatiune consuma mult timp. Functionalitatea adusa de aceasta aplicatie ne permite printr-un singur click cu mouse-ul sa generam automat planseele respective in interiorul camerei.

Va lasam placerea de a descoperi si restul de functionalitati.

SOFiSTiK Reinforcement Detailing

Tuning - SOFiSTiK Reinforcement Detailing
Tuning – SOFiSTiK Reinforcement Detailing

Aceasta aplicatie este contra cost si vine sa completeze Revit in privinta generarii detaliilor de armare conform cerintelor locale. Mai precis, cea mai importanta functionalitate a acestei aplicatii este optiunea ce permite generarea detaliului de armatura cu fasonare ce se pozitioneaza in afara cofrajului.

Man and Machine Romania este distribuitorul oficial Sofistik Reinforcement Detailing in Romania. Descrierea detaliata a programului si a functionalitatilor acestuia o gasiti aici.

MagiCAD pentru Revit

Aceasta aplicatie realizata de firma finlandeza Progman este dedicata modelarii elementelor de instalatii. Este una dintre cele mai cunoscute si mai apreciate aplicatii pentru modelarea instalatiilor ce vine sa completeze Revit. MagiCAD contine o multime de instrumente utile inginerilor instalatori din toate specialitatile: sanitare, ventilatii, electrice, stingerea incendiilor. In afara de aceste functionalitati aplicatia vine si cu o baza de date foarte bogata de obiecte de instalatii, realizate dupa specificatiile producatorilor, obiecte reale ce se utilizeaza in executie.

Si aceasta aplicatie are un cost de achizitie. Mai multe informatii gasiti aici.

Concluzii

Acestea sunt doar cateva aplicatii add-on care ni s-au parut interesante si utile. Le puteti folosi pe acestea sau puteti cauta altele care sa se potriveasca necesitatilor proprii de modelare. Nu trebuie sa nerezumam la functionalitatile standard ale Revit ci sa cautam variantele de tuning cele mai potrivite.

Previous

Infrastructure Part Shape Utilities

Inventor Stress Analysis vs Inventor Nastran

Next

Click here to view all of our blog posts