Studiu de caz CustomX pentru distribuitorii de energie electrica

Intotdeauna o conexiune perfecta

Configurator de produs pentru distribuitorii de energie electrica

Bals este o companie de familie independenta, de dimensiuni medii, din Renania de Nord-Westfalia, care produce pentru piete la nivel global aparate electrice in conformitate cu standardele IEC 60309 1-2 si DIN EN 61439. Succesul companiei se datoreaza flexibilitatii sale, concentrarii pe nevoile clientilor si reactiei rapide la cerintele pietei pe termen scurt. Pentru a realiza acest lucru, Bals se bazeaza pe sistemul de configurare customX de la Man and Machine. Acest software se ocupa atat de partea mecanica, cat si de ingineria electrica intr-un singur sistem, asigurand productia rapida si fara erori a cutiilor de distributie.

Individualitatea cere o gama larga

In special in domeniul distribuitorilor, cerintele clientilor difera foarte mult, lucru care trebuie avut in vedere in timpul configurarii si productiei. Acest lucru are ca rezultat un numar mare de variante si uneori chiar duce la producerea de articole individuale pentru clienti unici. „Aceasta varietate de distribuitori de energie diferiti reprezinta o mare provocare pentru vanzari, planificare, programarea lucrarilor in teren si, nu in ultimul rand, productie. Deficientele generale cauzate de interfetele de comunicare in acest proces au fost eliminate prin customX „, spune Heiko Germershausen, manager de proiect la Bals. „Inca de la inceput, in faza de ofertare, toate datele si documentele necesare sunt disponibile pentru toate departamentele.”

Gestionarea usoara a variantelor

Una dintre cele mai mari provocari a fost gasirea unui sistem software care sa poata fi utilizat atat pentru componentele mecanice, cat si pentru componentele electrice. Ideea initiala a fost aceea de a folosi Autodesk Inventor, deoarece genereaza date master si liste de materiale prin intermediul unei interfete catre sistemul ERP. Dar aceasta idee a fost respinsa deoarece „Chiar si in aceasta faza timpurie am recunoscut avantajele unui sistem de configurare”, spunea Heiko Germershausen. Datorita setului de reguli de performanta inalta, toate detaliile despre produs, precum si tot know-how-ul de asamblare pot fi sistematizate in sistem – in plus, nu este nevoie de instruirea tuturor utilizatorilor pentru un sistem CAD.

Bals a decis repede sa implementeze customX, un sistem de configurare conectat la SAP ERP HANA printr-o interfata standard. Impreuna cu expertii in configurare, know-how-ul intregului produs, precum si cunostintele legate de relatiile intre componente au fost digitalizate in customX Rulebook. Prin implementarea acestui software inovator, toti utilizatorii de la Bals au internalizat un mod de gandire in functie de sistematizarea produselor – fapt sustinut intotdeauna de specialistii de la customX. Produsul este acum complet descris prin reguli si nu mai depinde de know-how-ul special al produsului din mintea angajatilor.

Solutie consecventa

Astazi, departamentul de planificare creeaza configuratia in configuratorul software, care genereaza automat toate documentele tehnice, desenele si partea scrisa. Toate aceste date sunt transferate automat catre sistemul ERP, care genereaza calculatia de pret si oferta completa. Intregul proces de la introducerea specificatiilor clientilor pana la pregatirea productiei este automatizat si dureaza doar cateva secunde. Prin customX, Bals a gasit o solutie care indeplineste toate cerintele sale legate de sistematizarea produsului, fiabilitatea procesului, viteza procesului si elaborarea documentatiei. De exemplu, documentele tehnice, desenele de executie, schemele de conectare, listele de materiale, planurile de montaj, calculatia de pret si documentele de productie sunt generate complet automatizat prin apasarea unui buton.

Proces in background

In fundal se executa automat o multime de calcule. Atunci cand sunt selectate dimensiunea carcasei si specificatiile, customX calculeaza protectia personala, protectia liniei, clemele, lungimile cablului etc., precum si pozitia orificiilor de gaurit in capac si in carcasa – toate acestea sunt operatii care au fost realizate anterior in cea mai mare parte manual au fost create dupa know-how-ul specific al utilizatorilor. Acest know-how este acum inregistrat in sistem, care este intretinut de specialistii din Bals si care adapteaza continuu Rulebook la noile evolutii ale produselor. Astfel, nu mai este necesara asteptarea unui furnizor extern de servicii, iar know-how-ul produsului ramane in interiorul companiei.

Rapid si sigur

Sistemul creaza toate desenele Inventor in doua vederi, modelele 3D, PDF 3D si documentatia completa pentru clienti, apoi transfera aceste date catre SAP ERP HANA pentru generarea automata a calculatiei de pret, listelor de material, datelor master, clasificarii etc. Deoarece calculatia se bazeaza acum pe o structura de cantitati, ea este corecta 100%. Indata ce clientul a plasat comanda, productia poate incepe imediat, deoarece toate documentele sunt deja create. Procesul intern de la intrarea comenzii pana la productie este de acum mai rapid, in mod semnificativ.

In viitor

O data cu implementarea software-ului de configurare, procesele interne la Bals s-au schimbat fundamental. In consecinta, angajatii au mult mai putin stres ceea ce duce la satisfactie la nivel inalt. „Mai rapid, mai fiabil si mai sigur: customX este produsul potrivit pentru Bals”, explica Heiko Germershausen. In viitor, Bals intentioneaza sa utilizeze sistemul de configurare si pentru alte linii de produse.