Studiu de caz WESTFOURTH ARCHITECTURE

WESTFOURTH ARCHITECTURE este o companie interesata de tehnologia de proiectare inca din vremurile in care aceasta facea primii pasi

Cine este WESTFOURTH ARCHITECTURE?

WESTFOURTH ARCHITECTURE SRL a fost infiintata in 1993 de un grup de 5 asociati, devenind in scurt timp una dintre firmele de proiectare de arhitectura cele mai cunoscute din Romania.

Domeniile in care firma s-a specializat au fost doua, si ele nu au fost alese de cineva, ci au fost directiile in care s-a miscat cel mai mult piata imobiliara: cladirile de birouri si ansamblurile rezidentiale de dimensiuni medii si mari.
Primul proiect de cladire administrativa a fost sediul bancii MINDBANK, devenit astazi sediul DIICOT. Proiectul a fost redactat in intregime la New York, firma din Bucuresti fiind inca in perioada de „constructie”, atat ca hardware cat si ca software. Proiectul a fost si primul premiu la Bienala Nationala de Arhitectura organizata de Ordinul Arhitectilor. Au urmat doua cladiri pentru societatea de telefonie mobila Mobifon, cladirile EUROPE HOUSE, AMERICA HOUSE, CHARLES DE GAULLE BUSINESS CENTER, TOWER CENTER INTERNATIONAL, PREMIUM PLAZA, sediul MECANOEXPORT, sediul LAFARGE, sediul TOPLINE, sediul UTI, ambasada Canadei, turnurile gemene CITY GATE, SEMA PARK, NUSCO TOWER, CATHEDRAL PLAZA, sediul UNICREDIT, sediul E.ON Tg.Mures si cladirea de birouri de pe str.Gara Herastrau nr.4B. Lista cuprinde 22 de cladiri de birouri, cu o arie desfasurata totala de cca 450 000 m2, in proiectarea carora rolul principal l-a avut presedintele firmei, arh.Vladimir Arsene.

De asemenea, multe dintre proiecte au constituit, cel putin pentru o perioada de la inaugurare, recorduri tehnice: TOWER CENTER INTERNATIONAL (106,3 m) a fost o vreme cea mai inalta cladire din Bucuresti, tot asa cum turnul T3 din ansamblul ASMITA GARDENS (92,2 m) a fost o vreme cea mai inalta cladire din beton armat. Cladirile proiectate de WESTFOURTH ocupa in continuare locurile 3, 5, 6, 12, 14, 15 si 18 in topul celor mai inalte constructii din Bucuresti.

Provocarea

WESTFOURTH ARCHITECTURE este o companie interesata de tehnologia de proiectare inca din vremurile in care aceasta facea primii pasi.

O activitate de pionierat este descrisa de domnul arhitect Calin Negoescu: “Arhitectul Adrian Cristescu, ajutat, printre altii, si de subsemnatul, reusise sa puna pe roate la IPCT un nucleu CAD dotat cu doua calculatoare Gateway 386 si doua licente Autocad 8. Lucram cu un cursor cu 16 butoane, pe o tableta grafica de 24”, ne ajutam cu Norton Commander, printam pe o masa de desen Kovo careia i se infundau mereu rapidografele. Dar stiam ca va veni o zi…”
Lucrurile au evoluat, atat in cadrul WESTFOURTH, cat si in tehnologie, astfel s-au atins obiective de performanta si eficienta:

“Primul dintre obiectivele atinse a fost stapanirea deplina a complexitatii proiectelor. Colaborarea interdisciplinara a fost facilitata de faptul ca majoritatea proiectantilor de specialitate cu care am lucrat (structura, instalatii, etc) utilizau, ca si noi, AUTOCAD.
Al doilea obiectiv atins a fost eficienta, iar unul dintre instrumentele prin care a fost castigata aceasta eficienta a fost tocmai promovarea insistenta si consecventa a proiectarii pe calculator.”
Insa, deoarece istoria se repeta, a venit timpul pentru o noua schimbare in tehnologie si modul in care aceasta este utilizata.

WESTFOURTH ARCHITECTURE lucreaza la primul proiect BIM, ca cerinta din partea beneficiarului. Una dintre cele mai mari provocari, in faza de DTAC, a reprezentat-o modificarea cladirii.
WESTFOURTH avea nevoie de o solutie care sa permita aceste modificari rapid si, in acelasi timp, ar fi ajutat daca membrii echipei de proiectare ar putea sa acceseze acelasi model in acelasi timp.

Solutia

Impreuna cu Man and Machine, s-a ales varianta unui pilot de invatare si implementare BIM cu solutia Autodesk Revit.
In cadrul pilotului, o echipa de 5 arhitecti au reusit sa aduca proiectul in faza de DTAC intr-un termen scurt, acest lucru fiind posibil prin urmarea unui proces de proiectare BIM ce a permis impartirea activitatilor intre membrii echipei.
Exemplificarea Worksharing-ului si a diverselor metode de modelare a dus la respectarea termenului de predare, chiar daca pe parcurs asupra cladirii au survenit modificari.
Beneficiile identificate in cadrul proiectului pilot au avut doua ramuri, una locala si una interdisciplinara.

Local, modelarea parametrica a permis modificarea mai rapida a elementelor din cladire, echipa a putut lucra pe acelasi model in acelasi timp, iar deciziile luate au fost unele informate.
Pe plan interdisciplinar, modelul obtinut va putea fi coordonat cu celelalte specialitati, conducand la identificarea erorilor inainte de a ajunge in santier.
Procesul de implementare BIM este unul continuu, ceea ce foarte bine a punctat si domnul arhitect Calin Negoescu, surprinzand in cateva cuvinte provocarea:
“Nu va fi usor, va fi un proces care va dura, estimam noi, 1-2 ani, si care va presupune reinnoire de hardware si, mai ales, reinnoire de mentalitate, de mod de gandire si mod de lucru. Vorbim peste 2 ani…”