Produse si biblioteci pentru BIM

Introducere

Producatorii care dezvolta produse si echipamente pentru cladiri folosesc modele digitale pentru a crea produse noi intr-un timp mai scurt. Clientii lor din domeniul constructiilor – arhitecti, antreprenori si proprietari de cladiri – adopta abordari digitale sofisticate. Si in timp ce ambele grupuri inteleg beneficiile fluxului de lucru digital, fiecare are nevoi proprii diferite.

Producatorii, de la sistemele HVAC la ferestre sau elevatoare folosesc de obicei software CAD 3D pentru domeniul mecanic, creand modele cu acuratete ridicata necesare fabricarii si asamblarii corespunzatoare. Firmele de arhitectura, inginerie si constructii (AEC) utilizeaza un standard diferit, Building Information Modeling (BIM), pentru a planifica, proiecta, construi si administra proiectele din constructii. Fiecare dintre aceste modele este diferit fundamental si nu poate fi interschimbabil.

Ce este   BIM?

U.S. National Building Information Model Standard Project Committee defineste BIM in acest mod: „Building Information Modeling (BIM) este o reprezentare digitala a caracteristicilor fizice si functionale ale unei cladiri. Un model BIM este o resursa centrala de informatii despre o cladire, care formeaza o baza fiabila in luarea deciziilor pe durata ciclului sau de viata; acesta este definit ca existand de la primul concept pana la demolare”.

Cum este utilizat BIM in proiectare si executie

Modelele BIM sunt utilizate foarte diferit in fazele de proiectare si constructie ale unui proiect comercial sau industrial de dimensiuni mari.

Arhitectii incep de multe ori cu un model general, care este de obicei extras dintr-o biblioteca interna BIM. Acest obiect este optimizat pentru procesul de proiectare cu parametri, proprietati si liste de materiale. Cu alte cuvinte, obiectul are numai acele detalii suficiente fazelor de proiectare si ofertare.

Dupa ce oferta este castigata si incepe constructia, se selecteaza produsele reale. In acest moment, modelul general BIM este inlocuit cu un model specific producatorului. Prin urmare, conectorii pentru sistemul HVAC real sunt identificati si le sunt atribuite proprietati. In general, modelul fazei de executie ofera informatii mai precise in scopul detectarii coliziunilor, coordonarii intre discipline, instalarii si intretinerii.

Din punct de vedere tehnic, continutul BIM este diferentiat prin nivelul sau de detaliu (LOD). Nivelul LOD preferat depinde de partile interesate care utilizeaza obiectul BIM.

Crearea obiectelor BIM

Pentru a livra obiecte BIM cu LOD 350, producatorii de produse pentru constructii pot incepe prin simplificarea unui model 3D complet, eliminand in esenta toate detaliile care nu ar fi relevante pentru firma AEC si apoi exportand o versiune „BIM” a modelului original, obtinand un fisier mult mai mic.

Simplificarea unui model de productie in acest fel poate functiona pentru produsele cu o singura dimensiune, dar nu si pentru produsele configurabile. Cu produse configurabile, producatorii ar trebui sa pre-construiasca fiecare geometrie posibila, sa o exporte si sa o intretina separat. Acest lucru ar fi extrem de consumator de timp si, in general, nu este practic pentru fabricantii de produse cu un numar mare de variante.

O data ce modelul este simplificat, se pot fi definite punctele de conectare pentru canalele electrice, pentru instalatiile sanitare si termice, conductele de ventilatie, paturile de cabluri, impreuna cu proprietatile relevante, cum ar fi dimensiunea, tensiunea sau directia de curgere. In plus, numerotarea si denumirile OmniClass pot fi aplicate obiectului pentru a obtine o clasificare corecta in cadrul proiectului BIM, putand fi adaugate detalii despre producator si numarul modelului.

 

Pratici recomandate pentru creare de biblioteci BIM

1.Design pe baza de reguli

Pentru produsele de constructie configurabile, designul bazat pe reguli va permite sa publicati modele de produse 3D pe care clientii sau echipele de vanzari le pot configura dupa necesitati, la cerere, modele care sa tina cont de specificatiile si constrangerile din productie.

2.Simplificare a modelului

 Atunci cand creati continut BIM, simplificarea geometriei modelului este un pas esential. O mare parte din detaliile care sunt importante pentru producatori nu numai ca nu sunt necesare in contextul modelului cladirii, ci pot reprezenta proprietatea intelectuala care ar trebui protejata. Simplificarea ar trebui sa elimine cu usurinta si automat toate detaliile de proiectare proprietare, componentele sau caracteristicile mici si / sau interne.

3.Integrare Metadata

Proiectantii de cladiri si antreprenorii doresc o geometrie simplificata, care sa contina numai datele critice despre produs, inclusiv instructiunile de instalare, operationale, garantie si service. Adaugarea acestor informatii, impreuna cu detaliile punctelor de conectare, permite echipei de design sa inteleaga mai bine modul in care produsul se va monta si va functiona in cadrul intregului sistem.

4.Configurator online sau export direct

 Obiectele BIM ar trebui sa fie exportate ca format standard IFC2x3 (.ifc) sau familie nativa Revit (.rfa). Unele instrumente, cum ar fi Autodesk Inventor, pot citi fisierele CAD (in format 3D nativ) de la diversi producatori de software CAD, permitand generarea unui obiect BIM simplificat in format Revit, ADSK sau IFC, reducand in mare masura crearea de continut BIM, si asta fara costuri suplimentare.

Retineti ca nu toti producatorii au capacitatea de a furniza obiecte BIM gata de utilizat. Unii vor trimite modele mecanice complete, care sunt prea complexe pentru a fi gestionate de firmele AEC. Altii vor plati o terta firma pentru a crea obiecte BIM cu o calitate necunoscuta, renuntand la controlul procesului. Multi nu vor putea sa furnizeze obiecte BIM pentru produse configurabile intr-o perioada rezonabila de timp.

Studiu de caz

Vent-A-Hood: Cititi studiul de caz – limba engleza

Previous

Autodesk Inventor – spirala cu pas variabil

10 motive sa treci de la planul de mentenanta la abonamentul Autodesk

Next

Click here to view all of our blog posts