Fusion 360 sau Autodesk Inventor?

Fusion 360

Dorim sau nu dorim sa schimbam un sistem CAD? Probabil ca nu. Sau…? Sunt cateva situatii in care Fusion 360 ofera avantaje reale fata de sistemele CAD traditionale.

Module incluse in Fusion 360

Fusion 360 ofera un set complet de instrumente. Pe langa modelarea parametrizata standard, Fusion 360 include si module pentru crearea suprafetelor (Patch) si a pieselor din tabla indoita (Sheet Metal). Cand discutam de analiza, exista module de simulare pentru analiza liniara si neliniara statica de eforturi, analiza modala, analiza termica, flambaj, simularea evenimentelor si optimizarea formei piesei (Simulation). Partea de fabricatie a produselor este completata de productia asistata de calculator (CAM).

De asemenea, exista functii pentru randare si creare de animatii care sa completeze Fusion 360, asigurand o acoperire cat mai mare a fiecarui aspect al unui proiect.

Randare si Calcul in Cloud

Unele operatii pot consuma o cantitate mare de resurse de calcul. Analiza termica, analiza de eforturi sau randarea pot “bloca” un computer ore intregi, deoarece calculele folosesc intensiv procesoarele.

Fusion 360 utilizeaza mediul Cloud ca si o „ferma de resurse„. Astfel, calculele pot fi trimise catre Cloud unde sa ruleze fara “bloca” sistemul. Utilizatorul are prin urmare posibilitatea sa continue sa lucreze la alte elemente ale proiectului, iar calculele sa se execute in paralel. O data finalizate calculele, utilizatorul este anuntat si poate sa examineze rezultatele.

Daca este necesar, poate efectua modificarile necesare, dupa care se refac calculele. Prin executarea simultana a  calculelor, ciclurile de iteratie se scurteaza. Mai putin timp pentru procesul de iteratie inseamna mai multe cicluri intr-o perioada mai scurta de timp.

 

Mentenanta si update simplificate

Instalarea sau actualizarea unui sistem CAD poate fi consumatoare de timp, deoarece depinde de multi factori: existenta unui server, hardware, numar de statii, intreruperea lucrului, numar de departamente implicate. Fusion 360 simplifica semnificativ aceste operatiuni. Deoarece datele sunt stocate online, nu exista un server de actualizat, iar instalarea la client este extrem de redusa, la fel si interactiunea acestuia cu procesul de upgrade.

Deoarece calculul FEA si modulul CAM sunt incluse in Fusion 360, este facilitata o compatibilitate generala intre departamente. O data ce instalarea initiala este finalizata, actualizarile sunt o sarcina simpla. Actualizarile Fusion se fac in background, cu o minima interactiune din partea utilizatorului sau a managerului IT/CAD.

Dezavantaje

Cu toate avantajele descrise in Fusion 360, s-ar putea crede ca nu exista dezavantaje, dar niciun software nu este perfect. Exista cateva elemente care trebuie luate in considerare atunci cand vrem sa lucram cu Fusion 360.

Fusion 360 este inca un program CAD relativ nou. Este posibil ca deocamdata sa nu avem toate instrumentele cu care ne-am obisnuit in aplicatia CAD traditionala (Inventor Tube & Pipe, Cable and Harness, Dynamic Simulation, Model Based Definition etc).

In timp ce Fusion 360 are capacitatea de a crea versiuni de fisiere, nu exista o modalitate de a crea revizii reale. Depinde de utilizator sa documenteze si sa actualizeze cand un desen este aprobat la o anumita revizie. Controlul si urmarirea aprobarii si productiei prin intermediul fiselor de modificari nu exista in Fusion 360, in acest moment.

Apoi, unele companii pur si simplu nu vor dori o solutie Cloud, fie din cauza unor idei preconcepute, fie din motive legale sau de securitate.

Autodesk Vault Professional acopera toate aceste cerinte in stransa conectare cu Inventor.

 

Concluzie

Fusion 360 este un instrument de proiectare excelent care ar trebui sa fie luat in considerare daca sunteti in cautarea unui software principal de proiectare sau ca un soft suplimentar la Inventor. Vasta colectie de functionalitati si usurinta in partajarea datelor pot contribui intr-o mare masura la eficientizarea procesului de proiectare.

Sa nu uitam sa mentionam colaborarea excelenta cu Autodesk Inventor, aplicatie care poate constitui aplicatia dvs principala de proiectare, la care sa „atasati” Fusion 360 sau pur si simplu  sa o inlocuiti cu Fusion 360.

Familia de produse Fusion este completata de Fusion Production si Fusion Lifecycle.