Blockuri AutoCAD… cu atribute

Atribute

Informatiile despre atributele extrase dintr-un desen pot fi utilizate intr-o foaie de calcul Excel sau intr-o baza de date pentru a produce lista de materiale. Se pot asocia mai multe atribute cu un block, cu conditia ca fiecare atribut sa aiba o eticheta unica.

La definirea unui atribut se specifica:

  • O eticheta unica care sa identifice atributul dupa nume (tag);
  • Un text pentru utlizator (prompt);
  • O valoare implicita care va fi folosita daca nu se introduce nicio valoare de catre utilizator.

Sincronizare Atribute

Deoarece atributele pot fi modificate pentru fiecare instanta inserata a unui block, editarea lor in blockurile existente poate crea confuzie. Mai mult, atributele sterse rezida in continuare in instantele blockurilor deja amplasate inainte de aceasta operatie. Prin urmare, atributele trebuie sincronizate instantelor blockului dupa efectuarea modificarilor in acesta. In acest sens, se utilizeaza comanda ATTSYNC. Aceasta comanda se regaseste in panoul Block, extins.

attsync

Ordonare Atribute

O data cu crearea unui block, ordinea de selectie a atributelor este ordinea in care ele apar in caseta de dialog Edit Attribute. Atunci cand selectam tot blockul in mod Window, atribute si geometrie, aceste atribute par a fi intr-o ordine aleatoare. Daca blockul este deja creat si vrem sa modificam ordinea atributelor, utilizam comanda BATTMAN.
Aceasta comanda permite ordonarea atributelor. Nota: putem exporta apoi blockul cu comanda WBLOCK, in scopul utilizarii blockului in alt desen, cu ordinea dorita a atributelor.

ordine

Proprietati Atribute

Atributele pot avea pozitie fixa, pot fi invizibile, cu valoare constanta, pot contine linii multiple de valori etc. Atunci cand definim blockul, vom selecta atributul si vom afisa paleta de proprietati. In aceasta paleta vom putea modifica usor proprietatile care defines atributul respectiv.

proprietati

Data Extraction

Valorile atributelor pot fi extrase intr-un tabel si inserate apoi intr-un desen sau exportate intr-un fisier Excel. Acest proces are nevoie de un fisier suplimentar cu extensia .dxe, fisier care este creat o data cu comanda Extract Data – aflata in tabul Insert.

extract data

Exemplu practic

CLADIRE

Se porneste mai intai comanda Extract Data.
Pasul 1 creaza sau referentiaza fisiere existente cu extensia .dxe (fisier de setari).
Pasul 2 permite selectarea mai multor desene pentru extragerea informatiilor. Desenul curent este adaugat automat, dar se poate renunta la acesta.
Pasul 3 arata toate obiectele din desen. Filtrarea obiectelor din lista se realizeaza prin modificarea optiunilor din partea inferioara a casetei de dialog.

filtru 1

Pasul 4 permite filtrarea elementelor ramase din primul filtru, de exemplu proprietatile atributelor.
filtru 2

Pasul 5. Tabelul poate fi editat dupa cum se doreste, iar randurile identice pot fi combinate si numarate. Coloanele pot fi redenumite cu clic dreapta pe capul de coloana.
tabel

Pasul 6 permite alegerea formatului dorit de export. Datele pot fi exportate in fisier Excel sau amplasate in desen ca si tabel.

excel

Previous

MagiCAD 2018 UR-2 pentru Revit – Descriere functionalitati

MagiCAD 2018 UR-2 pentru AutoCAD – Descriere functionalitati

Next

Click here to view all of our blog posts